Mitä on lyhytterapia?
Lyhytterapia on 1-25 käyntikerran tavoitteellinen keskusteluprosessi. Asiakas itse nimeää teeman, ongelman tai aiheen, johon toivoo muutosta tai uutta näkökulmaa. Erityisen hyvin lyhytterapia hyödyttää heitä, joilla ongelmat tai haasteet eivät ole päässeet vielä kroonistumaan.
On osoitettu, että yksikin käynti voi riittää! Useimmin alle 10 käyntikerralla on saatu riittävästi apua asiakkaan tilanteeseen. Lyhytterapiasta on apua mm. seuraaviin ongelmiin tai haasteisiin:
Aloittaminen ei vaadi aiempia tutkimuksia, diagnoosia tai lähetettä. Lyhytterapiaa voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi oman hyvinvoinnin tukemiseen.
Lyhytterapia ei ole Valviran valvoma hoitomuoto. Lyhytterapia ei ole Kela-korvattavaa hoitoa.
Lyhytterapiassa ei oteta kantaa diagnooseihin, lääkityksiin tai muihin asiakkaan (meneillä oleviin tai aiempiin) hoitomuotoihin.
Tarvittaessa asiakas ohjataan muuhun palveluun.
Tyypillisesti lyhytterapiakäyntejä ei kirjata potilastietojärjestelmiin, mutta koska olen pohjakoulutukseltani terveydenhuollon ammattilainen, teen lyhyet (vain tarpeelliset) kirjaukset käynneistä OmaKanta-palveluun.
Ratkaisukeskeisyys
Ratkaisukeskeinen lähestymistapa tähtää myönteiseen muutokseen, on tavoitekeskeinen ja käytännönläheinen työote. Ratkaisukeskeinen työote on voimavaroihin suuntautunutta. Työskentelyn kautta pyritään kehittämään luovia ratkaisuja korostamalla toiveikkuutta, voimavaroja, edistystä ja yhteistyötä elämän haasteissa sekä pulmatilanteissa. Menneisyyttä tarkastellaan voimavarana. Työmuoto tukee asiakkaan vahvoja puolia.
Katse suunnataan tulevaan, aina on mahdollisuuksia johonkin positiivisella tavalla uuteen. Haetaan tasapaino toiveiden ja realismin välille. Työskentelyllä pyritään siihen, että asiakas tiedostaa omat tavoitteensa, eli löytyy selkeä päämäärä, jota tavoitellaan pienin, helposti toteutettavin askelin.
Ratkaisukeskeisyyden perusfilosofia:
Ratkaisukeskeisyys ei tarkoita, että kaikki asiat olisivat ratkaistavissa, mutta aina on löydettävissä tavoitteita, päämääriä ja voimavaroja.
Ratkaisukeskeisyys EI tarkoita sitä, että asiakkaalle annetaan valmiita ratkaisuja, vaan ratkaisukeskeisellä työotteella autetaan asiakasta löytämään itselleen sopivat ratkaisut.
Kenelle?
Aloittaminen ei vaadi diagnoosia, lähetettä tai tutkimuksia. Erityisen hyvin lyhytterapiasta hyötyvät ne, joilla vaikeudet eivät ole vielä päässeet kroonistumaan. Lyhytterapia sopii hyvin myös ennaltaehkäiseväksi hyvinvointia tukevaksi avuksi.
Mitä?
Lyhytterapia on 1-25 käyntikerran tavoitteellinen keskusteluprosessi. Asiakas itse nimeää teeman, ongelman tai aiheen johon hän toivoo muutosta. Useimmin alle 10 kertaa riittää, joskus yksikin kerta voi olla ratkaiseva.
Huomioitavaa
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei ole Valviran valvoma terveydenhuollon hoitomuoto, eikä lyhytterapia ole Kela-korvattavaa.
Terveydenhuollon ammattilaisena raportoin kuitenkin toiminnastani vuosittain AVI:n, jolloin palveluni ovat valvonnan alaisia myös lyhytterapian osalta.
Ota Yhteyttä
Laukaa
+358 45 7838 1105
mira@tammensydan.fi
Ajanvaraus:
tavoitettavissa
30.7.23 saakka tavoitettavissa puhelimitse:
Maanantaista Perjantaihin
10-20
Lauantaisin
12-18
1.8.23 alkaen tavoitettavissa
Ma-pe 16-19 sekä La 10-14, palvelu ajanvarauksella.
Somessa